Werkwijze OPP-Wijzer ZML12-20 jaar

1: Invulblad

Men start met invullen van het eerste tabblad.
Op het tweede tabblad wordt de OPP-wijzer ZML zichtbaar en kan vanuit dit tabblad geprint worden.
Het derde tabblad geeft het landelijk doelgroepenmodel visueel weer.

Gegevens

Eerst worden de gegevens van de leerling ingevuld

Vul hier naam, geboortedatum (dd-mm-jjjj) en (beoogde) uitstroombestemming in.

Voortgang op de ZML-leerlijnen

Bovenaan staan verschillende leeftijden. Hierbij wordt uitgegaan van de leeftijd van de leerling aan het einde van het schooljaar (31 juli). Is de leerling aan het eind van het schooljaar 14 jaar oud, dan worden de scores voor dat schooljaar ingevoerd bij de kolom  “14 jaar”. U kunt ook gebruik maken van de didactische leeftijden.

Voorbeeld: Sanne wordt in maart 14 jaar. Halverwege het schooljaar (bijvoorbeeld in januari) vult u de scores in de kolom tussen ‘13’ en ‘14’ in, dus bij DL 75.
Aan het eind van het schooljaar vult u de scores in bij kolom ‘14’; oftewel bij DL 80. 

In deze tabel worden de data  ingevoerd die de voortgang op de ZML-leerlijnen weergeven. Sommige leerlingvolgsystemen geven al een kommagetal (bijvoorbeeld 6,4), dit kunt u dan invullen.

Wanneer het leerlingvolgsysteem niet zelf een getal genereert kunt u hem zelf berekenen. Wanneer de leerling meer dan 75% van de doelen op een niveau behaalt, mag dit niveau als behaald worden gezien. Wanneer een leerling minder dan 75% van het niveau heeft behaald, kunt u de zwart/grijze tabel ernaast als houvast gebruiken

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld: Jan Janssen wordt in april 14 jaar en u vult de OPP-wijzer aan het einde van het schooljaar in. Jan haalt bij de leerlijn spelling op niveau 9 alle doelen, bij niveau 10 80% van de doelen en bij niveau 11 40% van de doelen. Dan vult u een 10,5 in. Aangezien u ervan kunt uitgaan dat niveau 10 behaald is en bij ‘40-70% van niveau 11’ een 10,5 wordt ingevuld.

Voortgang op de niet-methode toetsen

Bovenaan staan verschillende leeftijden. Hierbij wordt uitgegaan van de leeftijd van de leerling aan het einde van het schooljaar. Is de leerling aan het eind van het schooljaar (31 juli) 14 jaar oud, dan worden de scores ingevoerd bij de kolom “14 jaar”. U kunt ook gebruik maken van de didactische leeftijden. 

In deze tabel worden de data ingevoerd die de ontwikkeling op de niet-methode toetsen weergeven. In de zwart/grijze omrekentabel tabel ernaast kunt u aflezen welk getal u bij welk functioneringsniveau kunt noteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld: Jan heeft de CITO-toets spelling M4 gemaakt.
De uitslag geeft een FN van E3 aan. Dan vult u een 7

2: De OPP-Wijzer

Nadat alle scores zijn ingevuld op het invulblad, wordt de voortgang van de leerling op de verschillende leerlijnen visueel weergegeven op het tweede tabblad OPP-wijzer.  

In deze tabel is in de verschillende kleuren te zien hoe de leerling zich ontwikkelt en of dit in overeenstemming is met de beoogde leerroute. Er wordt op basis van de huidige ontwikkeling op de leerlijnen ook een voorlopige inschatting gemaakt van de verwachte uitstroombestemming richting het voortgezet onderwijs. Uiteraard geldt ook hier weer dat een uitstroombestemming niet enkel aan de voortgang op de leerlijnen wordt bepaald.

Printen

U kunt deze visual printen door naar ‘bestand’ te gaan en dan op afdrukken te klikken

3: Landelijk doelgroepenmodel

Hier is het landelijk doelgroepenmodel visueel weergegeven.

Om de leerroutes naar de verschillende uitstroombestemmingen weer te geven is uitgegaan van de leerroutes van het Landelijk Doelgroepenmodel. Dit model, dat hierboven ter illustratie is weergegeven, is een wegingskader met alle relevante perspectieven in het speciaal onderwijs.

In de weergave op dit tabblad is in één oogopslag te zien hoe de leerroute waarbinnen de leerling zich ontwikkelt, zich verhoudt tot andere leerroutes.

Het Landelijk Doelgroepenmodel geeft alleen het beoogde niveau aan het eind van het VSO. De ZML-scholen dienen daardoor zelf een schoolstandaard met streefniveaus per leerjaar vast te stellen. In het ontwerp van de OPP-wijzer ZML heeft er een terugrekening plaatsgevonden van het beoogde niveau aan het eind van het VSO naar het verwachte niveau bij 12-jarige leeftijd. Dit is een beperking in de betrouwbaarheid van de OPP-wijzer ZML en daarmee moet rekening worden gehouden bij de interpretatie.
Bij de leerroutes 2, 3 en 4 is er vanuit gegaan dat de eindleeftijd 19 jaar is; bij leerroute 5 eindleeftijd 18 jaar en leerroute 6 eindleeftijd 16 jaar