Leerroutes

Waarop zijn de leerroutes en streefniveaus gebaseerd?

Om de leerroutes naar de verschillende uitstroombestemmingen weer te geven is uitgegaan van de leerroutes van het Landelijk Doelgroepenmodel, een wegingskader met alle relevante perspectieven in het speciaal onderwijs.

De streefniveaus zijn gebaseerd op de leerstandaarden van de CED-leerlijnen ZML. Deze streefniveaus zijn ook opgenomen bij de leerstandaarden in het Landelijk Doelgroepenmodel. In het werkveld wordt ook gebruik gemaakt van ZML-leerlijnen die niet ontworpen zijn door de CED-groep. Over het algemeen gebruiken deze organisaties wel dezelfde streefniveaus. Wanneer dit niet zo is, kan er contact opgenomen worden met Marieke Vaessen via de website. Zij zal dan meedenken welke omrekening mogelijk is.

De CED-groep geeft bij de doorgaande leerlijnen (2018) lezen, spelling en rekenen de volgende vergelijking tussen functioneringsniveaus en streefniveaus ZML.

Het Landelijk Doelgroepenmodel geeft alleen het beoogde niveau aan het eind van het SO en het VSO. De ZML-scholen dienen daardoor zelf een schoolstandaard met streefniveaus per leerjaar vast te stellen. In het ontwerp van de OPP-wijzer ZML heeft er een terugrekening plaatsgevonden. Bij het SO van het beoogde niveau op 12-jarige leeftijd naar het verwachte niveau bij 4-jarige leeftijd. Bij het VSO heeft er een terugrekening plaatsgevonden van het beoogde niveau op 19-jarige leeftijd naar het niveau bij 12-jarige leeftijd.
Dit is een beperking in de betrouwbaarheid van de OPP-wijzer ZML en daarmee moet rekening worden gehouden bij de interpretatie. Met name bij de jonge leeftijden (ongeveer 4-8 jaar) zijn de verschillen tussen de ontwikkeling van de leerlingen zo klein dat er onvoldoende een uitspraak gedaan kan worden volgens welke leerroute deze leerling zich ontwikkelt.